2014. június 27., péntek

Hot Dog avagy a hűsítés titkai

Bár az idő éppen nagyon kellemes, nem süt ezerrel a nap (amit nem is bánok), a téma azért aktuális, mert nyár van. Most akadtam rá Cesar M. cikkére, ami felhívta a figyelmemet arra miként is hűthetném le Rusty-t a nagy melegben (azon kívül, hogy rövidre van nyírva a szőre). Bevallom az első gondolatom nekem is az volt, hogy majd fogok egy slagot és lelocsolom. Hát nem, nem ez a megoldás.

Először is a cikk kitér arra, hogy csak akkor jutalmazzuk simogatással a kedvencünket, ha nyugodt és megadó magatartást tanúsít. Ha izgatott állapotban szeretgetjük, akkor azt a viselkedést erősítjük meg. Én erre már a kezdetek óta figyelek és hamar el is értem, hogy ne ugráljon rám örömében. Leül és akkor kényeztetem simogatással :-) Persze nem könnyű ellenállni, amikor kitörő lelkesedéssel fogad, de megéri a következetesség.

A második részben esik szó arról, hogy miként segítsünk kedvencünknek a lehülésben. Mi szívesen nedvesítjük be testünket felülről lefelé vagyis az arcunkat, felsőtestünket, kezünket, hogy lehűtsük magunkat. A kutyánkat ezzel szemben alulról vizezzük be vagyis a tappancsukat (itt tudnak izzadni), a mellkasukat és a hasukat, mert itt a legkevesebb a szőrzetük.

Rusty tudja mi a jó neki:
Rusty épp lehűti magát
Még pár tipp:
1.  Legyen elegendő víz a kedvencünk előtt!
2. Figyeld a jeleket: minél jobban liheg, lóg a nyelve, nagyra nyitja a száját, mellkasa kitágul, annál inkább melege van.  
3. A mozgás nagyon fontos! Legalább napi egyszer (kora reggel vagy késő este) továbbra is vidd el sétálni.
4. Vigyázz a tappancsára, mert nagyon érzékeny! Lehetőleg füvön sétáltasd és ne az aszfalton!
5. Legyen egy árnyékos helye, ahová visszahúzódhat. A kutyaházak nem szellőznek túlzottan, így az nem biztosítja a megfelelő árnyékot.

(Angolul tudóknak a forrás: Hogyan hűtsük le a kutyánkat nyáron?)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése