2014. március 12., szerda

In memoriam Arcsi és Csimci, a tollas kedvencek

Az élménypark ma egy emléktáblával gyarapszik Rita barátnőm jóvoltából. A tábla egy hegyi papagájnak és egy házi verébnek állít emléket. Archibaldot alias Arcsit egy ismerős madártenyésztő-állatorvos boltjában, egy hatalmas madárketrec közepén pillantották meg. 
Arcsi az otthona küszöbén
Csöndes, nyugodt madárnak tűnt, aki fittyet hányt a körülötte zajló madárzsivajra. Ez nagyon jó jel volt, mert Rita édesanyjának szánta ajándékba, hogy elterelje a figyelmét a betegségéről (migrén, depresszió). Az idilli állapot pontosan három napig tartott, amikor is Arcsinak megjött a hangja és a nyugalom odalett. Átköltözött Ritához, ahol a rikácsolás folytatódott. Valószínűleg a hangoskodása a hívatlan látogatókat is zavarhatta pakolás közben, mert amikor felfedezték a betörést Arcsi ketrece egy kabáttal le volt takarva. Sajnos az elkövetők nem lettek meg, de a tenyésztő tanácsára beszereztek egy nagy tükröt, s abban nézegette a "társát", s így kevesebbet hangoskodott.
Arcsi imádta a hasát és mestere volt a kunyerálásnak. A kajáért hajlandó volt még repülni is egy kicsit. Emlékszem, földi mogyoróval még nekem is sikerült magamhoz csalogatni.

Csimcire, a házi verébre, félig tollas fiókaként bukkantak a bejárati ajtó előtt. Rita Apukája több kerti madárfiókát is felnevelt már, így már rutinosan láttak hozzá az ápolásához. Befogadásakor a következő gondolatok merültek fel Ritáékban:  
Hogyan fog megtanulni repülni, ha mi erre nem vagyunk képesek? Hogyan szoktassuk rá, hogy visszamenjen a kalitkába?
Csimci, a szabad lélek
Repülni megtanult magától illetve valószínűleg inspirálta őt a befogadók 'bohóckodása' is. :-) Elég sokat röpködött szabadon a lakásban, mert önként csak akkor ment vissza a kalitkába, ha rátört az éhség. Nem hiába, szabad lélek volt. Sikeresen újraélesztették az első csap alatti fürdetése után, majd beszereztek egy fürdetőt, ahol önként és kedvére pancsikolhatott a későbbiekben. Tettek egy kísérletet arra is, hogy visszaengedjék a természetbe, de emberek között cseperedett fel (nagy szerelme Rita barátnőm volt), így nem tudott a nagyvilágban tájékozódni. Először egy kislány vállán landolt, majd egy állatbarát lakásába szállt be.

A fiúk közel egy évtizeden át szórakoztatták lakótársaikat. Arcsi  9, Csimci 8 évet élt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése